Over ons

Lees “Het Houtje verhaal”

Wie zijn wij?

Elske van Bedijk – van den Idsert & Lucas van Bedijk.

Wij houden van het buitenleven, de natuur en al haar prachtige materialen die ons de inspiratie geven tot het maken van onze producten. De passie die wij hebben voor ambachten, natuurlijke materialen en het hergebruiken van oude materialen zie je dan ook terug in ons werk!


Wij hopen dat je met plezier rondkijkt op onze website!
Elske & Lucas

Het verhaal van Elske

Als kind was ik gek op knutselen, tekenen en schilderen. Op een dag keek ik naar het Klokhuis, een aflevering over het restaureren van wandschilderingen, en zei: “Mam dat wil ik worden!”. Na de middelbare school startte ik dan ook aan de opleiding interieur en (decoratie-) schilderen aan het Nimeto in Utrecht. Restauratie schilderen leek mij prachtig, maar tijdens één van mijn stages leerde ik ook houtbewerken. Toen wist ik het zeker, ik wil mijn eigen bedrijf beginnen in zowel schilderwerkzaamheden als meubelmaken. In 2006 begon ik de opleiding meubelmaken op het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam.

Al snel kwam ik erachter dat ik naast het maken van meubels ook oude ambachten wilde leren. Tijdens een stage leerde ik de basis van het houtsnijden, waarna ik nog een tijd les heb gekregen en thuisstudie deed voor het ambachtelijke houtsnijden. Tijdens het laatste jaar op het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam startte ik mijn eigen bedrijf. Op 1 januari 2010 schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel in Amersfoort onder de naam Elske van den Idsert. Ruim 3 jaar voerde ik diverse werkzaamheden uit: houtsnijden, schilderen en meubels op maat. Ik besloot om dit te combineren met de verkoop van handgemaakte producten. De collectie werd groter en ik ging opzoek naar een eigen werkplaats. In maart 2013 vond ik een geschikte werkplaats in Hoogland. Hier ontmoette ik Lucas…

Het verhaal van Lucas

In mijn jeugd was ik met een basketbal vriend bezig met hutten en kabelbanen bouwen. Onze eerste opdracht was voor het politieke café te Laren. Wij hebben met succes een lessenaar gemaakt met het logo. Ik had er zo veel plezier in om van hout mooie objecten te maken, dat ik ervoor heb gekozen om in 2004 de studie meubelmaken aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam te starten. Tijdens de opleiding heb ik veel stage gelopen en ik leerde dat een klein bedrijf in interieurbouw mijn voorkeur heeft. Eén van de stages liep ik mee met Arjan Broers, een klein bedrijf in het maken van exclusieve keukens, maatkasten en meubels. Arjan leerde mij de fijne kneepjes van het vak, waar ik tot de dag van vandaag nog erg veel aan heb.

Na mijn studie kreeg ik een baan bij een groot en toonaangevend bedrijf in maatkasten, waar ik anderhalf jaar met veel plezier gewerkt heb. Helaas moest het bedrijf ernstig inkrimpen en zocht ik naar een andere baan. Al snel kwam ik terecht bij een plaatselijke parketteur, een vak dat mij interesseerde. Daar heb ik veel kunnen leren over de afwerking en het plaatsen van massieve vloeren. Na deze tijd heb ik besloten om een bedrijf te starten, genaamd Custom Furniture. Dit bedrijf richtte zicht op exclusieve meubels op maat. Na een jaar bij de werkplaats in Hoogland ontmoette ik Elske van den Idsert, die naast mij een ruimte kwam huren…

Het Houtje

Al snel kwamen we erachter dat het wel gemakkelijk was om een paar extra handen te hebben. Bijna dagelijks klopten we bij elkaar aan en merkten we hoe prettig het is om samen te werken. Niet alleen de samenwerking verliep goed, we hadden direct een klik en kregen dan ook een relatie. We namen samen projecten aan en met verschillende vaardigheden en machines konden we meer projecten realiseren.

Na een tijdje besloten we onze krachten te bundelen en onze bedrijven samen te voegen. Oktober 2013 lieten wij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel in Amersfoort wijzigen naar een VOF, onder de nieuwe naam: Het Houtje. 

In augustus 2017 verhuisden we naar het landelijke Schoonheeten. Naast de woning hebben wij hier onze werkplaats met winkel. In 2018 hebben we elkaar het Ja-woord gegeven in de werkplaats die we toen tijdelijk hadden omgetoverd tot feestlocatie. Maart 2022 werden wij troste ouders van onze zoon Guus. Net toen we handen te kort kwamen diende zich een mooie oplossing aan…

Het verhaal Elianne

Ik zal mij even voorstellen: ik ben Elianne Brunekreeft – van Gijssel en ben sinds september 2022 begonnen als meubelmaker: Mevrouw Hout!
Tijdens mijn studie Psychologie was ik in de vakanties graag bezig met meubels maken. Ik woonde in een studentenkamer en gebruikte mijn tafel als werkbank en mijn studieboeken als lijmklemmen. Toen ik afgestudeerd was heb ik een aantal jaar als psycholoog gewerkt en een half jaar werkervaring opgedaan bij een andere meubelmaker. Ik geniet erg van het werken met hout: het materiaal en van het werken met m’n handen. Daarom heb ik de stoute schoenen heb aangetrokken en ben naar de KvK gegaan om me in te schrijven als meubelmaker.

Toen ik een week later mijn neef Lucas sprak op een bruiloft en hem vertelde dat ik mij had ingeschreven als meubelmaker kwamen Lucas en Elske met het voorstel om samen te werken. Zij konden wel wat extra handen gebruiken en ik een werkplaats en hun expertise. Dus sinds eind september 2022 werken we samen!

Momenteel volg ik een dag in de week een opleiding houtbewerking om alles over hout en houtverbindingen te leren. Daarnaast leer ik vanalles bij Lucas en Elske, van hoe je alle machines en apparaten moet gebruiken tot het opstellen van een offerte. Je kunt mijn carrière en creaties volgen via de website en social media van Het Houtje en via Mevrouw Hout op Instagram.

Hiervoor kun je ook bij ons terecht

Houtsnijwerk, meubels op maat, inspiratie voor jouw project en ander maatwerk

Inspiratie blogs

Woonmaand

Woonmaand 2022 Het is weer herfst en bijna oktober, dé woonmaand. Tijd om je huis extra gezellig en winterklaar te maken! Tijdens de woonmaand hebben we fijne aanbiedingen en een extra portie [...]

Maatwerk meubels

Maatwerk meubels Een kant en klaar meubel is niet altijd de oplossing.. soms vraagt de ruimte om een praktische oplossing, een originele eyecatcher of heb je simpelweg zoveel boeken of kleding [...]

Soorten houtbranders

Houtbranden, tekenen op hout. Houtbranden is een techniek die al jaren gebruikt wordt voor het decoreren van houten objecten. Deze kunst wordt ook wel pyrografie genoemd. Wij gebruiken deze [...]

0

Start typing and press Enter to search