Het Houtje, wie zijn wij?

“Het Houtje verhaal”

Even voorstellen: wij zijn Elske van den Idsert en Lucas van Bedijk. Samen hebben wij VOF Het Houtje opgericht. Benieuwd wie wij zijn en hoe het bedrijf is ontstaan? Lees dan snel verder! 

Wij houden van het buitenleven, de natuur en al haar prachtige materialen die ons de inspiratie geven tot het maken van onze producten. Het liefst doen wij elke dag boodschappen in eigen tuin, het hele jaar door verbouwen wij groenten, fruit en noten. De passie die wij hebben voor ambachten, natuurlijke materialen en het hergebruiken van oude materialen zie je dan ook terug in ons werk.

Geschiedenis van Het Houtje:

Elske van den Idsert

Als kind was ik gek op knutselen, tekenen en schilderen. Uren achtereen kon ik dit volhouden. Op een dag keek ik naar het Klokhuis, een aflevering over het restaureren van wandschilderingen, en zei: “Mam dat wil ik worden!”. Na de middelbare school startte ik dan ook aan de opleiding interieur inrichting en (decoratie) schilderen aan het Nimeto in Utrecht. Iedere zaterdag deed ik mee aan een cursus imitatietechnieken, waar ik o.a. hout-en marmer imitaties leerde maken.

Restauratie schilderen leek mij prachtig, maar tijdens één van mijn stages leerde ik ook houtbewerken. Toen wist ik het zeker, ik wil mijn eigen bedrijf beginnen in zowel schilderwerkzaamheden als meubelmaken. In 2006 begon ik de opleiding meubelmaken op het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam.

Al snel kwam ik er achter dat ik naast het maken van meubels ook een stukje van de oude ambachten van vroeger wilde leren. Tijdens een stage leerde ik de basis van het houtsnijden, waarna ik nog een tijd privé lessen heb gekregen en thuisstudie deed voor het ambachtelijke houtsnijden. Ook het bekijken van snijwerken in kerken en monumentale panden hoorde daarbij.

Start eigen bedrijf

Tijdens het laatste jaar op het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam startte ik mijn eigen bedrijf. Op 1 januari 2010 schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel in Amersfoort onder de naam Elske van den Idsert.

Ruim 3 jaar voerde ik diverse werkzaamheden uit: houtsnijden, schilderen en meubels op maat. Op markten en evenementen gaf ik demonstraties houtsnijden en ik besloot om dit te gaan combineren met de verkoop van handgemaakte producten. De collectie werd steeds groter en ik ging opzoek naar een eigen werkplaats om mijn producten te kunnen maken.

In maart 2013 vond ik een geschikte werkplaats in Hoogland, hier ontmoette ik Lucas…

Lucas van Bedijk

In mijn jeugd was ik met een basketbal vriend bezig met hutten en kabelbanen bouwen. Onze eerste opdracht was voor het Politieke café te Laren. Wij hebben met succes een lessenaar gemaakt met het logo. Ik had er zo veel plezier in om van hout mooie objecten te maken, dat ik ervoor heb gekozen om in 2004 de studie meubelmaken aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam te starten.

Tijdens de opleiding heb ik veel stage gelopen en ik leerde dat een klein bedrijf in interieurbouw mijn voorkeur heeft. Eén van de stages liep ik mee met Arjan Broers, een klein bedrijf in het maken van exclusieve keukens, maatkasten en meubels. Arjan leerde mij de fijne kneepjes van het vak, waar ik tot de dag van vandaag nog erg veel aan heb.

Na mijn studie kreeg ik een baan bij een groot en toonaangevend bedrijf in maatkasten, waar ik anderhalf jaar met veel plezier gewerkt heb. Helaas moest het bedrijf ernstig inkrimpen en zocht ik naar een andere baan. Al snel kwam ik terecht bij een plaatselijke parketteur, een vak dat mij interesseerde. Daar heb ik veel kunnen leren over de afwerking en het plaatsen van massieve vloeren.

Na deze tijd heb ik besloten om een bedrijf te starten, genaamd Custom Furniture. Dit bedrijf richtte zicht op exclusieve meubels op maat. Na een jaar bij de werkplaats in Hoogland ontmoette ik Elske van den Idsert, die naast mij een ruimte kwam huren…

Het Houtje

Al snel kwamen we erachter dat het wel erg gemakkelijk was om een paar extra handen te hebben. Bijna dagelijks klopten we bij elkaar aan en merkten we hoe prettig het is om samen te werken. Niet alleen de samenwerking verliep goed, we hadden direct een klik en kregen dan ook een relatie.

Een aantal maanden namen we samen projecten aan en met verschillende vaardigheden en machines konden we meer projecten realiseren. Wij besloten onze krachten te bundelen en onze bedrijven samen te voegen. Eind 2013 lieten wij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel in Amersfoort wijzigen naar een VOF, onder de nieuwe naam: Het Houtje.

Inmiddels hebben wonen en werken wij in Heeten, hier hopen wij binnenkort ook onze winkel te openen.

Deel dit artikel:

Facebooktwitterlinkedinmail
0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

betonnen aanrechtblad, zelf maken, DIY