“Bij Het Houtje in de keuken”

Een tijdje terug hebben wij in onze (zelf ontworpen) keuken een betonnen aanrechtblad gestort. Tijdens het verbouwen van ons huis hebben we al best veel ervaring opgedaan in het storten van beton maar het blijft spannend…

Het moet natuurlijk wel een mooi vlak aanrechtblad worden en dat is wel weer even anders dan een mestput dichten! Graag delen wij stap voor stap met jullie hoe wij te werk zijn gegaan, we hopen dat je hiermee zelf aan de slag kunt of plezier hebt in het lezen er van!

Aan de slag:

Stap 1. Ontwerp betonnen aanrechtblad

Wij hebben zelf onze keukenkastjes gebouwd daardoor hebben we van te voren al rekening kunnen houden met de dikte van het betonnen aanrechtblad. Wij hebben gekozen voor een 4 cm dik betonnen aanrechtblad maar de rand hebben we 6 cm dik gemaakt. Dit scheelt in de aanschaf van het beton en toch lijkt het een dik betonnen aanrechtblad. Naar wens kun je dit natuurlijk aanpassen.

Ook is het handig om vooraf rekening te houden met de dikte van je kastdeuren, het zou raar zijn als de deuren voor het blad uitkomen. Wij gaan na het storten van het blad nog eikenhouten deuren maken van ca. 2 cm dik. Wij hebben het blad daarom 3 cm laten uitsteken.

Stap 2. De mal

Wij hebben het blad rechtstreeks in de keuken op de gewenste plek gestort. Het is belangrijk om een goede waterdichte mal te maken en rekening te houden met de juiste plaats van de wasbak en de kraan (hiervoor moet je al een uitsparing in de bovenzijde van het keukenkastje maken).

Voor de mal kun je betonplex gebruiken of zoals wij hebben gedaan restanten mulitplex en deze éénzijdig voorzien van plakband. Dit zorgt ervoor dat het beton niet aan de mal hecht. Je gebruikt dit alleen voor de randen en de uitsparing voor de wasbak, de bovenkanten van de kastjes dek je af met PE-folie (stevig plastic). Voor de kraan kun je een closetrol gebruiken of iets anders met dezelfde diameter, ook deze even afplakken. De randen schroef je dus tegen de bestaande kastjes aan, doe dit op plekken waar de schroefgaatjes later niet meer zichtbaar zijn!

Wij hebben het blad tegen de muur aan gestort, het PE-folie hebben we opstaand tegen de muur vastgeplakt net iets hoger dan het blad gaat worden. Het overige plastic kun je later wegsnijden.

Tot slot loop je alle hoeken en randen goed na, zorg ervoor dat alles echt goed waterdicht is!

Stap 3 Het storten van het beton

Leg voor het storten de wapening klaar. Deze plaats je halverwege het storten in het blad, het zorgt voor een extra stevig blad. Je kunt gaasmatten gebruiken, deze kun je op maat maken met een haakse slijper.

Nu kan het storten beginnen! Reken van te voren goed uit hoeveel beton je nodig hebt en zorg altijd voor een beetje extra beton (ca. 5 – 10%). Wij hebben Beamix, beton super sterk gebruikt. Dit heeft een fijn grind en is dus makkelijker te verwerken voor dunne lagen.

Maak het beton aan per 1 of 2 zaken, dit kan in een speciekuip met mixer op een boormachine mengen. Zorg dat het beton ook goed in alle randen komt, met een spatel kun je het beton op de juiste plek krijgen en goed aandrukken. Halverwege het storten leg je de bewapening op de plek, beweeg deze een paar keer op en neer zodat deze goed in het beton zakt en stort daarna de tweede laag er boven op.

Langzaam zal er een laag water op het beton komen te liggen, op het moment dat deze laag weggetrokken is kun je beton gaan vlinderen. Je kunt natuurlijk niet een enorme vlindermachine op je aanrechtblad tillen, maar wat wij hebben gedaan is met een spatel een roterende beweging maken en zo een vlindermachine nabootsen. De bovenlaag vormt dan een fijn papje, deze ga je als het ware er in poetsen en het laatste beetje strijk je vlak uit. Deze handeling bespaard je achteraf veel schuurwerk! Wel even voorzichtig testen om de beweging te pakken te krijgen.

Stap 4 Geduld

Na ca. 48 uur is het mogelijk het beton al op te schuren, het is dan nog vrij zacht en hobbels kunnen gemakkelijk gladgeschuurd worden. Na het storten moet het beton 3 – 4 dagen drogen. Hierna kun je de mal los schroeven, nu kunnen ook de randen goed drogen. Je kunt het blad nu ook verder schuren, wij hebben dit met de hand gedaan van korrel 80 t/m korrel 180. Wil je het blad echt heel glad hebben kun je het blad ook polijsten.

Stap 5 De afwerking

Beton moet eigenlijk best lang drogen voor je het kunt afwerken. Maar echt veel geduld hebben we niet, dus we hebben na dag 4 iedere dag een test gedaan. Leg een stuk plastic op het aanrecht, laat dit 24 uur liggen. Is het na 24 uur niet beslagen zit er weinig vocht meer in het beton en kun je het gaan afwerken. Na 7 dagen was het zo ver 🙂 het plastic was niet meer beslagen, dus we zijn het blad gaan afwerken. Wij hebben gekozen voor kleurloze betonolie, zijdeglanzend. We hebben er 3 lagen op zitten zonder tussendoor te schuren dat is bij een olie niet nodig.

Het resultaat

Het betonnen aanrechtblad is mooi glad geworden, de olie trek voor een deel in het blad en blijft er voor een deel op liggen hierdoor is het blad goed af te nemen. Het blad is niet spiegelglad geschuurd maar door de afwerking hebben de kleine oneffenheden zich opgevuld. Wij zijn heel erg blij met ons nieuwe aanrechtblad! Binnenkort de eikenhouten deurtjes en planken in de keuken, resultaat daarvan volgt….

 

Deel dit artikel:

Facebooktwitterlinkedinmail
0

Start typing and press Enter to search

Het Houtje vast - bedrijfsfilm